top of page

80 JARIG BESTAAN van de Lourdesgrot op de Poelberg en trekking van de Lourdesbeurzen.

Naar het Mariagrotje op de Poelberg, dat 80 jaar bestaat, trekt zondag een processie. Net als bij de inwijding van de grot in 1938 zal het 100 kilogram zware Mariabeeld in een praalstoet tot bovenop de Poelberg worden gedragen.

“Het ontstaan van de grot hebben we te danken aan zuster Alphonsine”, opent diaken Chris Nemegheer. “Zij heeft ervoor gezorgd dat er hier in 1938 een plaats van devotie gebouwd werd, volledig naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. Uit erkentelijkheid voor wat zij hier verwezenlijkt heeft en uit dankbaarheid voor Onze-Lieve-Vrouw organiseren we deze processie. Net als bij de inwijding en bij de viering van 75 jaar Poelberggrot zal het beeld van ‘Onze Lieve Vrouwe’ naar boven worden gedragen in een langgerekte stoet. Opnieuw voorzien we in praalpoorten langs de weg en zal de stoet begeleid worden door doedelzakspelers.”

Vijf jaar geleden startte de processie nog aan de O.L.V.-kerk in het centrum van Tielt, maar van die formule wordt nu afgestapt. “Zeker voor de mannen die het beeld moesten torsen, viel de afstand toen niet te onderschatten”, gaat de diaken verder. “Toen bleek er op ons traject ook nog eens een wagen tegen een elektriciteitspaal te hebben gereden, waardoor we een omweg moesten maken en een stuk later dat verwacht op de Poelberg waren. Dergelijk scenario vermijden we dit keer liever. Om het voor iedereen toegankelijk te houden, is de afstand ingekort tot anderhalve kilometer. Bovendien hebben we ook enkele reservedragers die kunnen aflossen. Aan helpende handen is geen gebrek. We hopen toch zo’n driehonderd mensen op de been te krijgen.”

mini-44_De_poelberg.jpg
bottom of page